DESATERO HROZNOLHOTSKÉ SVATBY

30. 6. 2009 19:53
Rubrika: Nezařazené

Tak jako je svíca živým a veselým, i když často ne příliš důstojným, rozloučením se svobodou a s mladickými nerozvážnými lety, tak je svatba slavnostním a důstojným vstupem do manželství, který bychom s Vámi velmi rádi absolvovali radostně, ale v mezích slušnosti a vkusu, které k akci tohoto typu náleží.

Tak jako jsou lidé, kteří si pletou svícu se svatbou, na svíci nepijí a zle se dívají na člověka, který si tam dá o pár pohárků navíc, tak jsou i lidé, kteří si naopak pletou svatbu se svícou a neštítí se na svatbě opít či činit nekázeň. Abychom učinili v těchto věcech jasno a pevně stanovili pravidla, tak jsme se s Maruškou rozhodli vydat toto svatebčanské desatero, které by mělo osvětlit a objastnit správné chování svatebčana během hostiny a veselice.

 

 

I.

Svatba je věc slavnostní a jako taková vyžaduje určitý standard ve zvoleném oděvu. Nejsou vítány džíny, plavky, bermudy, pohorky, papuče, montérky.. apod.

 

II.

Tak jako na svíci je nepsanou povinností svícníků chovat se bujaře, přemlouvat ženicha ať si nevěstu nevezme, přátelsky objímat a poplácávat nevěstu a pokoušet se jí obloudit a odtáhnout od ženicha (poměrně solidní ukázku myslím na svíci předvedl Blesk), tak na svatbě je situace zcela jiná. Prosím, o obzvlášť vybrané a přívětivé zacházení s nevěstou.

 

III.

Je třeba zdůraznit, že funkce svatebního nalévače se diametrálně liší od funkce nalévače svícového. Svatební nalévač nemá za cíl opít všechny přítomné, nebo alespoň ty co na jeho naléhání nedokáží říci ne. Tento člověk se bude tvářit slavnostně, bude nevtíravý, musí mít bílou plenu přehozenou přes pravou ruku. Svatební nalévač zásadně ulévá způsobem „on-demand“ tedy až ve chvíli, kdy je štamprla v rukou cílového zákazníka. Situace plošné distrubuce alkoholu, kdy se na platu roznášelo 30 vrchovatě nalitých štamprlí, z nichž se mnohé při nalévačově prodírání davem převrhly, se nebude opakovat. Nalévač bude disponovat pouze 5ti štamprlkami, které bude mít v kapsičce, či v ruce. Svatební nalévač se nesmí v žádném případě opít a má zakázáno si připíjet s konzumujícími. Místo toho musí vždy dávat do kupy lidi, kteří se třeba ještě navzájem neznají a přátelsky je vyzvat k „seznamovací štamprli“ spojené s následnou krátkou konverzací. Svatební nalévač musí zkušeným okem rozpoznat, kdo již má dost a takovémuto člověku již nebude nalévat. V případě, že svatebčané vidí, že do sebe někdo podnapilý vlévá další alkohol, mají mu přátelsky a diskrétně říci, ať brzdí.

 

IV.

Zatímco na svíci je hladina do níž se snaží nalévač lidi vpravit nastavena na pozici „bujarý až nevázaný“, na svatbě je tato laťka nastavena podstatně níže a to na stupni „veselý a společenský“. Prosím zvláště ty, kdož na svatby a svíce chodíte pouze občas, abyste toto měli na vědomí. Příliš nevázaní, bujaří lehce podnapilí svatebčané, budou přátelsky upozorněni, že není vhodné aby pokračovali v konzumaci alkoholu. Středně napití lidé budou vyzváni, aby ihned přestali s popíjením. Obzvláště společensky unaveným občanům bude přidělen dobrovolník, který se s dotyčným půjde projít ven. Pokud se ani poté situace nezlepší bude podnapilý kumpán odvezen či odveden domů.

 

 

V.

Na Lhotské svíci se prokázalo, že podnapilí lidé nejsou další den schopni uklízet, naopak v úklidu překážejí, domáhají se často po ránu dalšího alkoholu, vykazují sprostou mluvu a nechovají se dostatečně důstojně, což potom přirozeně vrhá špatné světlo na celou akci. Pokud se jedná o oslavu svatební platí to jistě dvojnásob. Proto jsme se rozhodli, že pro přespolní nebudeme organizovat přespání a všichni, až na ty kteří k noclehu v místě budou mít vážný důvod, budou v noci po oslavě odvezeni domů. Pozn. za vážný důvod se nepovažuje opilost, jak jsem zmínil výše, opilí lidé budou rozvezeni domů přednostně. Nocleh pro ty, kteří přijeli z daleka, pro ty co chtějí ráno pomoci s úklidem, či pro ty kteří zamýšlí nedělní mší svatou v Hroznové lhotě završit svatební oslavu, bude samozřejmě možný. Prosím zájemce ať se na mě obrátí pokud možno ještě před svatbou.

 

VI.

V celém prostoru Kulturního domu, včetně chodeb, wc, a spodního foyeru je přísně zakázáno kouření. Prosím kuřáky, aby se i při provozování své záliby venku před vchodem chovali tak, jak se sluší a patří na svatebčany. A chci připomenout také to, že filtr s nedokouřenou částí cigarety není natolik cenná věc, aby se musela umísťovat na zem a všichni ostatní byli poté nuceni sledovat hnusné pole pošlapaných nedopalků. Prosím o používání košů na odpadky a popelníků. Děkuji.

 

VII.

Je v zájmu všech svatebčanů, aby prostor kulturního domu zůstal po celou dobu svatbu pěkným a čistým místem, kde se budeme společně bavit a oslavovat. Není vyloučeno, že se  nás ve svatebním sále sejde hodně. Tato skutečnost klade velmi vysoké nároky na každého z nás, neboť při větším počtu lidí stačí velmi málo a z útulné a čisté místnosti se stane chlév. Při pohybu poblíž stolů s jídlem a pitím se prosím pohybujme obezřetně a rozvážně – jak dobře ví svícník T., málokterý stůl je natolik stabilní, aby vydržel boční náraz 90ti kilového objektu. V případě, že se nějaká větší či menší nehoda stane, prosím neprchejme z místa činu. Naopak se ke svému dílu, s patřičným studem a pohledem upřeným do země, hlasme. Naše servírky či kdokoliv z organizátorů vám jistě rádi poradí kde najít hadr a kýbl…a pokud se zatváříte dostatečně zoufale, jistě i rády pomohou.

 

VIII.

S jakýmkoli problémem se prosím obracejte na Feryho (né že bych všecko věděl, ale na někoho kdo ví vás dycky odkážu), rodiče svatby (manžele Kotalovi), družbu (Bobra), kmotřičku svatby (Eva Kubiška) – ta ví skoro všecko…šikovná ženská.

 

IX.

Znovu připomínám, že mým záměrem je nasadit této svatbě vysokou laťku co se týká počestnosti. Tuto skutečnost podtrhuje fakt, že starostou svatby byl jmenován starosta počestné obce Hroznová Lhota pan Petr Hanák. Ten je samozřejmě v prvé řadě svatebčan a host, avšak přislíbil, že čas od času obhlédne, zda vše probíhá v počestném a slušném duchu jak se na Hroznovou Lhotu sluší a patří. Pokud se Petrovi nebude něco pozdávat má pravomoce kohokoli přátelsky napomenout (pokud se vám to stane, berte prosím takovéto napomenutí velmi vážně) a pokud napomenutí nezabere, dá chasníkům pokyn, aby nepřizpůsobivého svatebčana vyvedli. Věřím, že k ničemu takovému nedojde, ale při takto velké akci musíme být připraveni i na tuto eventualitu

 

X.

Prosím přečtětě si pozorně všech předchozí 9 bodů a pokuste se jimi o svatebním dni řídit. Pokud tak každý z nás učiní, tak společně jistě prožijeme pěkný den a já s Maruškou Vám všem budeme vděčni, že jste jej strávili s námi. No a na závěr Vás každého prosím o modlitbu za zdárný průběh svatebního obřadu, i odpolední a večerní hostiny. Pokud vše proběhne v radostném a současně důstojném duchu, bude to pro Vás všechny nepochybně krásná vzpomínka, no a pro nás novomanžele to bude velmi povzbudivý start do společného života. Díky

 

 

Zobrazeno 1988×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková